Schroefvastheid

Schroefvastheid wordt bepaald door de persing van een plaat, weergegeven in kg/M3, een lichtere persing (meer lucht) heeft een lagere schroefvastheid van een zware persing waarbij het hout dus dichter op elkaar is geperst. Een mooi voorbeeld is spaanplaat wat we wel kennen van de vele DIY meubelen waarbij je de schroef er wel in één keer goed in moet schroeven want anders heb je een extra uitdaging. Dit zijn de lichtere persingen spaanplaat. Bij een zwaardere persing die bijvoorbeeld Egger gebruikt voor zijn decorplaten (ca 670kg/m3) heb je veel meer body om de schroef te zetten.

Het tweede aspect wat bepalend is voor de schroefvastheid is de lengte van de houtvezels. Een mdf heeft bijvoorbeeld vrij korte vezels terwijl een multiplex zeer lange vezels heeft.
Een Multiplex zoals bijvoorbeeld die van Ecoplex heeft een zeer hoge schroefvastheid, zeker als je dit vergelijkt met die van mdf waarbij het bij het mdf dus ook weer bepalend is of deze een lichte persing (600 kg/m3) of een zware persing (700kg/m3) heeft, maar Ecoplex wint het wel.

Wanneer is dit van belang? Wanneer meubelen bijvoorbeeld vaak in- en uit elkaar moeten worden gehaald zoals in decor en standbouw. Als een meubelwerk vaak verplaatst moet worden.
Wanneer een meubelelement zwaar belast wordt met een hoog gewicht of als het aan veel bewegingen onderhevig is zoals keukendeurtjes.

Alle producten Schroefvastheid