Schroefvastheid

Persing

Schroefvastheid wordt mede bepaald door de persing van een plaat, weergegeven in kg/M3. Een lichtere persing (meer lucht) heeft een lagere schroefvastheid van een zware persing waarbij het hout dus dichter op elkaar is geperst. Een mooi voorbeeld is spaanplaat wat we wel kennen van de vele DIY meubelen waarbij je de schroef er wel in één keer goed in moet schroeven want anders heb je een extra uitdaging. Dit zijn de lichtere persingen spaanplaat. Bij een zwaardere persing die bijvoorbeeld Egger gebruikt voor zijn decorplaten (ca 670kg/m3) heb je veel meer body om de schroef te zetten.Dit heeft dus uiteindelijk effect op de levensduur van je meubelwerk.

Lengte van de vezels

Het tweede aspect wat bepalend is voor de schroefvastheid is de lengte van de houtvezels. Een mdf heeft bijvoorbeeld vrij korte vezels terwijl een multiplex zeer lange vezels heeft.
Een Multiplex zoals bijvoorbeeld die van Ecoplex heeft een zeer hoge schroefvastheid, zeker als je dit vergelijkt met die van mdf waarbij het bij het mdf dus ook weer bepalend is of deze een lichte persing (600 kg/m3) of een zware persing (700kg/m3) heeft, maar Ecoplex wint het wel.

Wanneer is dit van belang? 

Wanneer meubelen bijvoorbeeld vaak in- en uit elkaar moeten worden gehaald zoals in decor en standbouw of als een meubel regelmatig moet worden verplaatst.
Een hoge schroefvastheid is ook wenselijk wanneer een meubelelement zwaar belast wordt met een hoog gewicht of als het aan veel bewegingen onderhevig is zoals keukendeurtjes.

Neem contact op met Iboma

Heb je informatie nodig over een bepaald product? Even sparren over een bestelling? Of ben je op zoek naar inspiratie? We helpen je graag!