PlaatPraat met Jud

PlaatPraat: met Patrick Levie van Fokkema & Partners en Jud

 

Een kijkje in de keuken van de zoektocht naar de juiste materialen. Wat is het raakvlak tussen architectenbureau Fokkema & Partners en Iboma in de zoektocht naar materialisatie van een project en in welke fase komt Iboma aan tafel zitten? 

Hier gaan we op in tijdens deze Plaatpraat, waar we de zoektocht van architectenbureau Fokkema & Partners verbinden aan de invulling door Iboma. Namens Iboma informeert en inspireert Jud architectenbureau Fokkema & Partners over de materialisatie van meubelmaatwerk, akoestiek en decoratieve wandafwerking. We geven een inkijkje in de samenwerking, waarvoor we spreken met Patrick Levie, namens Fokkema en Partners spreken en Jud vanuit Iboma. 

 Identiteit en materiaal gaan hand in hand

Voor Fokkema en Partners staat de identiteit van de eindgebruiker, de functie van het ontwerp en het object en/of de ruimte centraal. Echter, de keuze van het materiaal hierin gaat hand in hand, van het begin tot het einde.  

 Uitstraling overbrengen

In de keuze van het te gebruiken materiaal heeft Fokkema & Partners de missie om de identiteit van de opdrachtgever uit te stralen en over te brengen.  Daarin rekening te houden met de functionaliteiten zoals krasbestendigheid, akoestiek, duurzaamheid of brandwerendheid. Voor bijvoorbeeld meubelmaatwerk wordt Iboma benaderd, waarbij Jud informeert en advies geeft over deze eigenschappen, maar bijvoorbeeld ook over de kosten en levertijden. 

 Inspiratie voor materialen

Eerst wordt het project gevisualiseerd met gebruik van een moodboard en in 3D, zonder concreet te weten voor welke materialen wordt gekozen. In deze fase wordt gekeken naar de gewenste uitstraling van de klant, de functionaliteit van de ruimte en de wensen van de opdrachtgever. Van daaruit wordt de kleur, structuur en uitstraling van het materiaal bepaald, waarbij Iboma aansluit. Voor inspiratie gaat Fokkema & Partners op zoek naar referentiebeelden, lopen ze documentatiemappen door én nemen zij contact op met leveranciers zoals Iboma om materiaal aan te vragen. Ook wordt Jud aangehaakt met vragen en informatie over materialen. Zo zit Iboma dus al in een vroeg stadium aan tafel voor advies en inspiratie voor het te gebruiken materiaal.

We gaan hier wat dieper op in: tijdens de materialisatie adviseert Iboma over verschillende eigenschappen van het materiaal. Zo is het van belang of het materiaal duurzaam is, waarbij onder andere wordt gelet op de herkomst van materialen en formaldehyde emissies. Dit reikt dus verder dan alleen esthetiek. Moet het te leveren materiaal juist akoestisch zijn, of is het belangrijk dat het het materiaal makkelijk schoon te maken is? Bovendien komt brandwerendheid ook regelmatig kijken in de keuze van het materiaal.   

 Monsterkamer 

Dan komen we aan in de Monsterkamer – hier worden alle registers aan plaatmaterialen letterlijk opengetrokken, vertegenwoordigd door o.a. Iboma, waarbij de focus ligt op het samenspel van de materialen. Immers: de combinatie van de materialen is heel erg belangrijk, waarbij niet alleen de kwaliteit van de materialen wordt gewaarborgd, maar ook de samenkomst tussen functionaliteit en de uitstraling. Ga maar eens na: het gebruik van hout of natuursteen biedt een geheel andere ervaring en eigenschappen dan staal of wol. Zo voorziet Iboma architectenbureau Fokkema & Partners van de nodige informatie om de juiste keuze te maken. Belangrijk dus om de vulling van deze monsterkamer actueel te houden om alle nieuwigheden te kunnen aanbieden.