PlaatPraat met Jud: Create it with Paper!

En niet zomaar papier: Richlite wordt geproduceerd met gerecycled papier! Dit materiaal is esthetisch heel interessant wanneer je eens iets anders zoekt dan een stabiel HPL. Jud legt uit waarom dit materiaal ook voor jou een goed alternatief kan bieden. 

“Bij intensief gebruik wil je dat materiaal tegen een stootje kan. Dan biedt Richlite de uitkomst. Richlite is een papiercomposiet plaatmateriaal wat beschikbaar is in verschillende natuurlijke kleuren. Het oppervlak van Richlite kun je vergelijken met dat van een leren Chesterfield bank. In nieuwe staat een toffe bank, maar pas echt gaaf na een verloop van tijd en gebruik. Net als bij leer, metaal en natuursteen, gaat ook het oppervlak van Richlite ‘leven’, wat een gepatineerde uitstraling geeft. Bovendien kun je dit nog beïnvloeden door het oppervlak wel-of niet af te werken met bijvoorbeeld een hardwaxolie.”

Richlite is door en door gekleurd, waardoor je randafwerkingen en inwendige uitsparingen in vele vormen kunt frezen zoals jij dat wil. Door de hoogwaardige ingrediënten in het productieproces ontstaat een zeer hard en stabiel plaatmateriaal. Dit maakt Richlite breed inzetbaar, honderd procent waterproof en keihard. Zo is het materiaal qua verwerking dus te vergelijken met hardhout.

De kleur dankt dit gerecyclede papier aan natuurlijke pigmenten, waarbij de papiermassa wordt gebonden met een Ecobinder. Dit biedt een zeer hoogwaardige fenolhars met een extreem lage uitstoot van schadelijke stoffen zoals formaldehyde (VOC’s). Door gebruik van deze Ecobinder kost de productie van Richlite ook zeer weinig energie. 

In Nederland is ondertussen al heel wat Richlite verwerkt. Zo maakt ATMK er hoogwaardige snijplanken van, Aristides maakt er superieure gitaar fretboards van en een groot aantal maatwerkmeubelen als aanrechtbladen, baliewerk en designer meubelen is met dit materiaal gerealiseerd.”