Akoestisch

Akoestisch

Akoestiek maakt of breekt de beleving van een ruimte. Het is een wereld van verschil: een restaurant waar je je best moet doen om het gesprek te volgen of waar je rustig met elkaar kunt praten.

Van een slechte akoestiek is al sprake wanneer het omgevingsgeluid het geluid overstemt dat je wilt horen. Dit is van belang voor je eigen woning maar ook voor conferentiezalen, zwembaden, callcenters, kinderdagverblijven, restaurants en kantoren.

Akoestiek & nagalm
Akoestiek is de invloed van de ruimte op de nagalm, de nagalmtijd en de klank. Spreek je over een slechte akoestiek dan staat dat in relatie tot de functie van de ruimte. Door het verminderen van de nagalm wordt de akoestiek beter. Het plaatsen van absorberende wanden en andere elementen met geluidsabsorberende oppervlakken helpen om de akoestiek te verbeteren.

Wanneer we spreken over het verbeteren van de akoestiek, maken we onderscheid tussen geluidsabsorptie en geluidsisolatie.

Geluidsabsorptie
Bij akoestiek spreekt men in de meeste gevallen over beperking van geluid binnen de ruimte. Daarbij wordt gekeken naar de absorptie van het geluid. Hoeveel energie van de geluidsweerkaatsing wordt er geabsorbeerd binnen de ruimte? Dit is afhankelijk van de frequentie van het geluid. Dit wordt uitgedrukt in de absorptie coëfficiënt met een waarde tussen 0 en 1. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de absorptie.

Geluidsisolatie
Hierbij hebben we het over de mate waarin het materiaal geluid al dan niet verzwakt. Dit is bijvoorbeeld van belang bij situaties waar je geluid naar andere ruimtes toe wilt beperken (bijvoorbeeld de spreekkamer van een huisarts). Geluidsisolatie wordt uitgedrukt in de R-waarde in decibellen. Hoe hoger, hoe beter de geluidsisolatie van het materiaal. De Rwwaarde geeft het gemiddelde over de verschillende frequenties.

 

 

 

Alle producten Akoestisch