En suite badkamer

Interieurarchitect Mirte Hartman aan het woord:

En suite badkamer voor een warm geheel

Als interieurarchitect word ik meestal ingeschakeld als mensen zelf geen raad meer weten met bepaalde elementen in hun ruimte. Een ruimte die niet past bij hun behoefte, qua functionaliteit, indeling en/of sfeer. Wat de hulpvraag ook is, het resultaat stem ik altijd af op de behoefte van de gebruiker.

Interieurarchitectuur is voor mij meer dan het functioneel inrichten van een ruimte en ook meer dan het creëren van eenheid. Het is spelen met lijnen en licht, omgevingsfactoren, met mogelijkheden en onmogelijkheden. Voor een succesvol ontwerp is het belangrijk om eerst de basis, de identiteit van de ruimte boven tafel te krijgen. Iedere ruimte heeft bepaalde kwaliteiten en die kun je benutten om uiteindelijk te komen tot een ontwerp waardoor het verblijf heel natuurlijk en prettig aanvoelt. Daarnaast kijk ik naar de probleemzones. Hoe integreer je juist die gebieden zodat er vanzelfsprekend eenheid ontstaat. Ik help om deze op een andere manier te bekijken en plaats ze soms op verrassende wijze in een nieuw design.

Ik heb een passie voor details en mooie materialen en experimenteer graag met een lijnenspel. Ik ben op zoek naar harmonie en spanning. Misschien wel twee uitersten, maar eenmaal samengevoegd versterken ze elkaar.

Project Slaapkamer/badkamer

De opdrachtgevers miste een bepaalde geborgenheid en sfeer in hun riante slaapkamer met en-suite badkamer. De badkamer was opgedeeld in twee ruimtes. Een ruimte met was meubel en toilet en een ruimte met douche en bad. Samenvoegen was technisch niet mogelijk. Dus uitgangspunt bleef twee afzonderlijke ruimtes met ieder een eigen doorgang. De eigenaar vond de open verbinding met de slaapkamer geen bezwaar, maar zo nu en dan meer privacy was wenselijk. Daarnaast was er zeer weinig daglicht en in combinatie met de oorspronkelijk zwarte wanden en een grijze vloer gaf niet de warmte en lichtheid wat men zocht. Dus andere materialen en kleurgebruik was nodig om de intieme en chique sfeer te creëren die men voor ogen had.

Door eenheid te creëren heb ik ervoor gekozen om de visgraat vloer door te leggen in de twee separate natte ruimtes. Bad en douche zijn anders gepositioneerd, zodat er optisch meer ruimte is ontstaan en het was meubel is volledig op maat gemaakt. Aangezien de wens was om zo nu en dan wat meer privacy in de ruimtes te hebben. Kwam ik met het voorstel van een schuifwand. Een eenvoudige ingreep zou je denken, maar een op het oog eenvoudige ingreep vergt soms veel meer denkwerk en aanpassingen. De wand van ruim 130cm breed moest van links naar rechts en zowel binnen als buiten makkelijk bedienbaar zijn. In open positie exact voor de achterwand komen en tevens de doorgangen volledig vrij laten. De wanden moesten aangepast worden zodat de schuifwand in gesloten positie mooi aansluit. Het plafond is teven aangepast, zodat de rail niet zichtbaar is.

En dan de keuze voor het materiaal. De schuifwand mocht een statement maken. Geborsteld brons zou qua sfeer heel mooi passen in het ontwerp. Het voordeel van Pure Paper metallic is dat het toegepast kan worden in vochtige ruimtes. Er was één probleem, het plaatmateriaal was niet groot genoeg voor de breedte van de schuifwand. Ik zou dus met delen moeten werken en een zichtbare naad was voor mij geen optie. Daarom heb ik gekozen om verzonken handgrepen over de gehele hoogte toe te passen. Zo kan een beperking in het materiaal je uitdagen tot het bedenken van een creatieve oplossing met een uiteindelijk verbluffend resultaat!

Bekijk hier alle foto’s van dit prachtige project.

Heb jij ook een leuk project en wil je dit delen met ons? Neem contact op met Alieke amulders@iboma.com