PlaatPraat met Jud

PlaatPraat met Jud: HPL en gemelamineerd spaanplaat

In dit item ‘Plaatpraat met Jud’ stellen we Jud Verlaan de meest uiteenlopende vragen.

Open-minded, enthousiast, gedreven en bereikbaar zijn termen die hem omschrijven. En daarbij heeft hij een duidelijk doel voor ogen: het samenbrengen van mens en product en altijd op zoek naar de noviteiten en interessante marktvragen. De geschikte persoon om eens even over plaatmateriaal te kletsen. Deze keer staat een klassieke, veelvoorkomende vraag centraal: wanneer gebruik je HPL en wanneer gemelamineerd spaanplaat?

Jud: “Dit is echt een klassiek onderwerp als je het over decoratief plaatmateriaal hebt. HPL en gemelamineerd spaanplaat zijn ‘by far’ de meest verkochte producten op dit gebied. Men weet vaak niet precies wat het verschil is en wanneer welk product het beste ingezet kan worden.”

“Laat ik beginnen met HPL. Je hoort ook wel eens de benaming CPL of laminaat. Dus er zijn drie benamingen voor ongeveer hetzelfde product, maar laat ik HPL aanhouden aangezien deze het meest gebruikt wordt.
HPL is een 0,8 mm dik velletje dat opgebouwd is uit een aantal lagen kraftpapier met daarop een decorpapier. En dat geheel is afgewerkt met een melamine toplaag. Die toplaag van melamine is één van de hardste toplagen die bestaan en die zorgt dat het materiaal zeer krasbestendig en goed te reinigen is. Dat velletje HPL moet vervolgens op een drager worden gelijmd, zoals bijvoorbeeld MDF, multiplex of spaanplaat.”

“Gemelamineerd spaanplaat is het decorpapier dat aan weerszijde direct op spaanplaat is gelijmd en ook dat geheel is op de oppervlakken afgewerkt met een melamine toplaag. Het verschil tussen HPL en gemelamineerd spaanplaat zit dus voor een groot deel in het kraftpapier. Dat kraftpapier kun je zien als een soort matrasje dat klappen opvangt. HPL is dus beter geschikt als je zoekt naar een materiaal met een hogere stootvastheid. Globaal kun je wel zeggen dat HPL meestal horizontaal wordt toegepast, denk aan balie’s, bureaubladen en aanrechtbladen. Of bij toepassingen in publieke ruimtes met veel ‘verkeer’.”

“Dan zijn er nog twee andere redenen waarom je voor HPL kunt kiezen. Bij gemelamineerd spaanplaat is de drager altijd spaanplaat. Wanneer je liever voor een andere drager kiest, is dat mogelijk bij HPL. Dit kan zijn om functionele redenen maar ook esthetische redenen, bijvoorbeeld wanneer je geen kantenband wilt gebruiken en bijvoorbeeld de kopse kant van een berken multiplex wilt laten zien.

En bij HPL is er de mogelijkheid om te kiezen voor verschillende decoren per zijde. Denk bijvoorbeeld aan een tv-kast, die van buiten eiken en van binnen zwart moet zijn. Gemelamineerd spaanplaat heeft standaard tweezijdig hetzelfde decor.”

“Bedenk dat het ook mogelijk is om HPL en gemelamineerd spaanplaat in dezelfde ruimte te combineren. Zo mocht ik een tijdje terug meedenken over het ontwerp van een winkel. Zij hadden in eerste instantie een ontwerp volledig met HPL. Ze wilden dit materiaal gebruiken op plekken waar het publiek niet kwam en een hoge stootvastheid niet nodig was. Op die plekken hebben we uiteindelijk gekozen voor gemelamineerd spaanplaat. Op de kubussen die midden in de winkel staan en waar wel een hoge stootvastheid gewenst is, hebben we HPL gekozen. De klant ziet geen verschil en de uitvoering valt voordeliger uit. Dit omdat gemelamineerd spaanplaat uiteindelijk goedkoper is dan HPL op een drager.”

“Kortweg kan worden gezegd dat je een aantal zaken dient te bepalen bij de keuze tussen gemelamineerd spaanplaat en HPL. Functioneel is het van belang om te bepalen welke mate van stootvastheid gewenst is. En de vraag of je drager specifieke eigenschappen moet hebben. Op het gebied van design gaat het erom of je wel of geen kantenband gebruikt en of je aan weerszijde een of twee decoren wenst.”

Wil je Jud graag zelf spreken? Dat kan via jverlaan@iboma.com of 06-51918631