PlaatPraat met Jud

PlaatPraat: verder kijken dan eiken

In dit item ‘Plaatpraat met Jud’ stellen we Jud Verlaan de meest uiteenlopende vragen.

Open-minded, enthousiast, gedreven en bereikbaar zijn termen die hem omschrijven. En daarbij heeft hij een duidelijk doel voor ogen: het samenbrengen van mens en product en altijd op zoek naar de noviteiten en interessante marktvragen. De geschikte persoon om eens door te vragen over plaatmateriaal. Deze keer hebben we het over: Rubberwood – een interessant alternatief voor eiken. 

Een eikenboom doet er zo’n tachtig jaar over totdat deze kan worden ingezet voor interieur plaatmateriaal. De vraag naar eiken is groot en de beschikbaarheid wordt aanzienlijk minder, zeker in deze tijd waarin wereldwijd zoveel gaande is. En als het gaat om interieurdesign, is Nederland een van de koplopers. Temeer reden om verder te kijken dan eiken. 

Wat zijn mogelijke alternatieven voor eiken? 

“Eiken is veelzijdig en laat zich prettig verwerken. Toch ben ik van mening dat we erg snel naar eiken grijpen en alternatieven te weinig nauwkeurig overwegen. Bij fineer zie ik daarentegen al wat meer beweging richting meer duurzame gerichte materialen zoals eucalyptus en essen. Daarnaast zien we tegenwoordig VL Rubberwood als geschikt alternatief voor het massieve eiken in meubelwerk. VL staat voor Vingerlas: dit is een type verbinding waarmee de Rubberwoodlamellen op de kopse kant aan elkaar worden verbonden, wat bijvoorbeeld ook zichtbaar is aan de langszijde van de panelen. VL Rubberwood heeft een mooie, lichte en natuurlijke uitstraling en past hiermee in deze trend. Daarnaast laat het zich prettig verwerken.”

Heb je ervaring met Rubberwood? 

“Jazeker, ik werk(te) regelmatig met Rubberwood in diverse en uiteenlopende projecten van trappen tot een verscheidenheid aan type meubelwerken. Bovendien heb ik zelf thuis ook Rubberwood in mijn interieur opgenomen wat een mooie natuurlijk beleving geeft in combinatie met mijn planten. Rubberwood komt van de rubberboom die voortkomen uit de plantages in Zuidoost-Azië. Deze plantages zijn er voor de productie van Latex, grondstof voor natuurlijk rubber. Na zo’n 20 tot 25 jaar worden deze bomen vervangen voor nieuwe bomen en worden de oude bomen ingezet voor diverse plaatmaterialen. Het zwaardere hout voor onder andere de productie van rubberwood en de lichtere delen als grondstof voor mdf en spaanplaat. Zo krijgt de boom een volledig nieuw leven in ons interieur.”

Wil je Jud graag zelf spreken? Dat kan via jverlaan@iboma.com of 06-51918631

Jud Verlaan (@jud_verlaan) • Instagram-foto’s en -video’s