PlaatPraat met Jud: Oberflex

In dit nieuwe item ‘Plaatpraat met Jud’ stellen we Jud Verlaan de meest uiteenlopende vragen.

Open-minded, enthousiast, gedreven en bereikbaar zijn termen die hem omschrijven. En daarbij heeft hij een duidelijk doel voor ogen: het samenbrengen van mens en product en altijd op zoek naar de noviteiten en interessante marktvragen. De geschikte persoon om eens even over plaatmateriaal te kletsen. Deze keer hebben we het over fineer, maar dan wel één met een extra sterke toplaag.

Jud: “Ik krijg met enige regelmaat de vraag naar houten oppervlakken, maar dan wel één die zeer kras- en stootbestendig en goed te reinigen is, zeker nu in deze tijd met Corona. Deze vragen zie je veel bij toepassingen van hout in publieke ruimtes of bijvoorbeeld bij de toepassing als aanrechtblad. Veelal grijp ik dan naar een fineer van Oberflex.”

“De collectie van Oberflex bevat vele toffe fineeroplossingen welke voorzien zijn van één van de hardste toplagen die bestaat. Deze toplaag beschermt het fineer tegen krassen en stoten en heeft een antimicrobiële eigenschap. Ook zien we nu in verband met Corona dat er overal van die desinfectiepompjes staan… de meeste toplagen van echt hout worden hierdoor aangetast. Maar Oberflex is hier wel tegen bestand!”

“Behalve de hoogwaardige producteigenschappen is het product ook gewoon erg mooi.
Naast de vele fineervarianten kun je ook kiezen uit verschillende oppervlaktestructuren. Zo zie ik dat in Nederland met name de matte finish en de mat geborsteld finish veel wordt aangevraagd. Deze finishes benadrukken de natuurlijke uitstraling van het fineer. Ook is er de textured wood collectie waarbij je voor wat extremere structuren kunt kiezen, dat is wel tof als je wilt dat je meubelelement subtiel of wat minder subtiel 😉 de aandacht vraagt.”

“Het fineer van Oberflex draagt ook bij aan het behalen van bijvoorbeeld LEED en BREEAM credits. Dit zijn certificeringen van duurzaamheid. Zo komt het fineer uit duurzaam beheerde bossen, heeft het oppervlak geen onderhoud met onderhoudsmiddelen als lak of olie nodig en draagt het niet bij aan de emissie van formaldehyde in een ruimte.”

“Om even terug te komen op de kracht van de toplaag. Het is dus van belang om na te denken over hoe het plaatmateriaal reageert op reinigings- en ontsmettingsmiddel. Zeker op plekken waar dit vaak voorkomt, zoals bijvoorbeeld een balie waar veel verschillende mensen met hun handen het oppervlak aanraken. En ook de kras- en stootbestendigheid speelt hier een rol. Plekken die veel gebruikt worden en wel eens een tik krijgen, moeten gemaakt zijn van materiaal dat hiertegen kan. Oberflex combineert deze sterke toplaag met veel keuze wat betreft design en het is bovendien een relatief duurzaam materiaal. Kortom, het is echt een aanrader.”

Wil je Jud graag zelf spreken? Dat kan via jverlaan@iboma.com of 06-51918631